CÂRȚA
Cârța, mai demult Cârța Săsească, este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu și a fost atestat prima oară în 1223, într-un document din vremea regelui Andrei al II-lea.
foto: Sorin Onișor
Legenda spune că locuitorii din Cârța, fugind de turci, s-au ascuns în pădure cu provizii de „Boflisch” (slănină). Un trădător a dezvăluit ascunzătoarea, iar sătenii, disperați, au construit un perete din copaci și au aruncat slănina peste el. Turcii au dat foc peretelui, iar mirosul slăninii arse, considerată impură, i-a alungat. Astfel, sătenii au fost salvați, iar locul a rămas cunoscut drept „Marginea Boflisch”.
Vizitează:
Mănăstirea Cârța- este una dintre cele mai compacte din Transilvania. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că a fost construită în perioada 1521-1524, de către un singur constructor: maestrul Ștefan Ungar, din Sighișoara.
Edificiul a fost conceput încă din stadiul de proiect ca o biserică-cetate, o biserică-reduit, fiind prevăzută cu guri de aruncare între contraforţi. Aceasta trebuia să facă față unui atac cu arme de foc. Ea este înconjurată de un zid de apărare, care formează o incintă, cu turnuri de colț și cu acoperiș în pupitru.