top of page

AGNITA

Cunoscut ca Agnetheln (în limba germană) sau Szentágota (în maghiară), cel mai important oraș din Valea Hârtibaciului își leagă numele de „Sfânta Agata”. A fost menționat pentru prima dată în documente în secolul XIII și este una dintre cele mai vechi așezări săsești fortificate din Transilvania.

Credit foto: Petre Dadu


Cetatea Săsească cu Biserica Evanghelică Fortificată, de Confesiune Augustană

Cetatea, alcătuită dintr-o triplă incintă e atestată în 1466, prin documente legate de privilegii regale. A fost construită probabil pe fundamentul unei bazilici romane de sec. XIII, fără turn și fortificată în sec. XVI.


Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae”

A fost construită între 1795 și 1797, din piatră, cărămidă, țiglă și lemn. Ctitorii bisericii au fost Dumitru Orghidan și Radu Bogdan, doi negustori brașoveni, care au ctitorit și alte biserici în Ardeal. În peretele din dreapta bisericii în Sfântul Altar, vei găsi gravată în piatră inscripția cu numele ctitorilor bisericii și data zidirii acesteia.


Muzeul „Valea Hârtibaciului”

Înfiinţat de Erhard Andrée în anul 1959. Include colecţii de etnografie, istorie, arheologie, ştiinţă şi tehnică, precum şi carte rară. Obiectele cu valoare istorică au fost donate de localnicii oraşului şi de locuitorii de pe Valea Hârtibaciului..


Fuga Lolelor

Agnita păstrează datina Paradei Lolelor, una dintre cele mai vechi şi mai importante tradiţii ale saşilor transilvăneni. Festivitatea are loc la final de ianuarie, cu scopul de a izgoni iarna şi spiritele rele. În Evul Mediu, obiceiul era legat de momentul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. În costume înfiorătoare, lolele, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate, mărşăluiau zgomotos prin oraş, facând tot felul de farse. 

Unde dormi

basketball vector clean logo.png

Te poți caza la localnici, încercând disponibilitățile listate pe platformele de rezervare sau cele pe care le indică infochioșcul din centrul orașului.

Recomandarea noastră este să ajungi fie la Pensiunea Elisabeta din Dealu Frumos, fie la Veseud 11.

basketball vector clean logo (2).png
basketball vector clean logo (5).png

Din Agnita se poate ajunge în sate din jur precum Veseud, Dealu Frumos sau Apoș, pe trasee ce pot fi parcurse pe jos sau pe bicicletă (mountain bike). 

Traseele sunt recomandate a fi parcurse în perioada Aprilie - Octombrie. Ele traversează zone cu faună sălbatică și cu stâne. De aceea, recomandăm parcurgerea în grup de minim 2-3 persoane.

Sunteți într-o arie naturală protejată Natura 2000, în care accesul cu mijloace enduro (motociclete, ATV) este interzis în afara drumurilor publice.

Unde mănânci

basketball vector clean logo (1).png

Încearcă meniul local de la Hanul Lolelor, la Pensiunea Elisabeta din Dealu Frumos, fie la Veseud 11.

basketball vector clean logo (4).png

Servicii

Infochioscul din fața primăriei vă poate oferi informații utile despre ce puteți să faceți și să vedeți în Agnita.

bottom of page