top of page

Situl rural din Biertan

Având poate cea mai fotografiată biserică fortificată din zonă, Biertan se află la distanță egală de orașele Mediaș și Sighișoara. ascuns între dealuri împădurite şi livezi. Așezarea a fost întemeiată în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”. 


Biserica fortificată din Biertan, precum și situl rural din jurul ei, sunt pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, încă din 1993.


Biertan este situat la jumătatea distanţei între Mediaş şi Sighişoara, pe DN14. Urmează indicatoarele din satul Şaroş pe Târnave. Mai poţi ajunge la Biertan şi din Agnita, pe DJ 141 (spre Mediaş) şi apoi pe DJ 141B, prin Richiş.

Clădirile cu arhitectură urbană, în stil baroc transilvănean, îi „trădează” importanţa economică de altădată, localitatea dezvoltându-se în Evul Mediu, când Biertanul era centru agricol şi viticol, dar şi sediul Scaunului Episcopal Evanghelic.


Biertan este legat şi de începuturile creştinismului în Dacia, prin descoperirea Donariumului, obiect votiv creştin, datat din secolul al IV-lea, dovada pentru existența unei populații creștine vorbitoare de limba latină în Dacia, după retragerea armatelor romane, şi implicit pentru originea autohtonă a românilor în Transilvania. 


Program de vizitare biserica evanghelică: 

Mai-Septembrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-19:00; 

Aprilie-Octombrie, zilnic de la 10:00-13:00 și 14:00-17:00; 

Iarna numai la cerere, pe bază de programare

Tel: +40 269 244 165 

E-mail: office@biertan.net

Credit foto:

Mihai Dragomir, Mihai Moiceanu, Sorin Onișor

bottom of page