Centrul istoric Sighişoara
Datată pentru prima data în 1280, Sighişoara e poate unul dintre cele mai cunoscute obiective din Evul Mediu din România. Parte dintre cele șapte cetăți (Siebenburgen, Transilvania în lb. germană), Sighișoara era un important centru meșteșugăresc cu peste 19 bresle și cu drept de a avea propriul judecător, ajungând în sec. XIV, pe locul doi ca importanță în Transilvania, după scaunul Sibiului.
Inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1999, cetatea ascunde poveşti extraordinare şi-ţi va dezvălui un univers încântător, ce te va fascina. Poţi servi produse locale la micile cafenele din cetate şi te poţi delecta cu sunetul ritmic al ceasului din turn, ce bate fiecare sfert de oră.
Una din porțile principale de intrare în eco-destinația Colinele Transilvaniei, Sighișoara este plină de farmec medieval și un magnet pentru mulți pasionați de mitul lui Dracula, căci se crede că acesta este locul de naştere al domnitorului Vlad Ţepeş, care a inspirat celebra poveste scrisă de Bram Stocker. Numită și ”Perla Transilvaniei”, Sighișoara este cunoscută ca fiind singura cetate medievală din Europa, încă locuită aproape în întregime.
Nu rata în Sighișoara:
O vizită în Turnul cu Ceas, priveliștea de la balcon merită toate treptele urcate până acolo
O plimbare prin Scara Școlarilor până la Biserica din Deal - dacă ești cu iubitul sau iubita poți afla dacă sunteți sortiți unul altuia
Un tur de-a lungul zidului cetății, în care se mai păstrează și azi 9 turnuri și 3 bastioane de apărare, numite după o parte din breslele care au contribuit la construcția lor
Casa Venețiană, Casa cu cerb, Colecția de arme medievale
Biserica romano - catolică, Biserica mănăstirii și a sa impresionantă colecție de covoare persane
Festivalurile - la Sighișoara au loc numeroase evenimente culturale, de la cel medieval (iulie), la cel de muzică academică (august) sau de blues (martie), de folclor multietnic (iulie) sau de muzică de fanfară (septembrie); sau chiar cel culinar (august).
O tură de cetate nocturnă
O vizită la atelierul de meșteșugar din Breasla Curelarilor în Turnul Cojocarilor
Concertele de muzică clasică din Biserica Mănăstirii şi Biserica din Deal, pe tot timpul verii, în fiecare vineri, de la ora 18
O piesă de teatru în stagiune sau festivalul de teatru independent Central Act (octombrie)
În Oraşul de Jos descoperă cea mai recentă expoziţie permanentă, despre viaţa românilor în perioada comunistă. Se numeşte Central Underground, este situată în crama unui hotel situal, cum altfel, decât central.
Cetatea şi împrejurimile pot fi descoperit la pas sau cu bicicleta – de aici poţi ajunge uşor la Rezervaţia de stejari seculari de pe platoul Breite, dar şi pe traseele ce fac legătura cu Saschiz, Apold, Daia şi alte sate dimprejur.
Pentru vizite ghidate, apelează la Ghizi sau agenţii locale.
Credit foto:
Mihai Dragomir