top of page
Poza scriitoruluiColinele Transilvaniei

Colinele Transilvaniei primește certificarea ca destinație ecoturistică

Actualizată în: 7 aug. 2023

25 noiembrie 2022

Colinele Transilvaniei primește certificarea ca destinație ecoturistică

Trei județe, 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comunități care oferă experiențe de suflet pentru turiștii români și străini. Biserici fortificate, situri UNESCO, case săsești tradiționale renovate și transformate în pensiuni, 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumeție sau cicloturism, într-un peisaj natural pe care oamenii l-au menținut aici de sute de ani.

Acestea sunt câteva dintre atributele Colinelor Transilvaniei, noua destinație ecoturistică care a primit certificarea de la Ministerul Turismului. Zona se întinde pe o parte din teritoriul județelor Brașov, Mureș și Sibiu și este delimitată geografic de râurile Târnava Mare, Olt și bazinulHârtibaciu. Certificarea, obținută în urma unui proces de evaluare, recunoaște “dezvoltarea destinației Colinele Transilvaniei pe principii durabile” și va putea fi folosită în promovarea experiențelor turistice în zonă pe o perioadă de trei ani.




“Aventura de a avea o destinație ecoturistică în zona Transilvaniei a început acum peste 10 ani, când un grup local de inițiativă a văzut ecoturismul ca o modalitate de a ajuta această zonă, cu valori naturale și culturale bine păstrate, să se dezvolte echilibrat folosind aceste valori ca elemente principale de atracție pentru turiștii. Și asta a funcționat, mai întâi pentru vizitatorii din străinătate, care au apreciat unicitatea experiențelor din Colinele Transilvaniei, apoi, în ultimii cinci ani, din ce în ce mai mult, și pentru români. Este o mare bucurie pentru toate organizațiile care s-au alăturat inițiativei și care contribuie, în multe comunități din zonă, la dezvoltarea locală bazată pe ecoturism. În același timp, pentru noi cei implicați, este o onoare care ne obligă să promovăm menținerea unui standard ridicat al experiențelor și al serviciilor turistice, pentru a păstra această certificare și a rămâne autentici pentru turiști” povestește Cristina-Ana Iliescu, din Unitatea de Management a Destinației .



Turiștii revin în Colinele Transilvaniei pentru cultura și tradițiile locale, care includ și o gastronomie bogată, precum și pentru vacanțe active în mijlocul naturii. În ultimii cinci ani procentul celor care vin în zonă de mai multe ori pe an a crescut de 4 ori, iar durata vizitelor de peste 3 nopți s-a dublat. Astfel operatorii locali de turism, care promovează standarde ridicate, sunt încurajați să continue, iar comunitățile recunosc valoarea naturii și a obiceiurilor pe care le păstrează.

Certificarea destinațiilor de ecoturism în România este realizată de Ministerul Turismului, https://turism.gov.ro/web/desemnarea-destinatiilor-ecoturistice/ pentru a promova zone în care se dezvoltă un turism sustenabil, bazat pe valori ale ariilor naturale protejate și ale comunităților locale. În prezent există alte trei destinații certificate în țara noastră, alături de Colinele Transilvaniei, și anume Țara Hațegului- Retezat, Țara Dornelor și Eco-Maramureș.

Multumim tuturor implicați, Oamenii Colinelor care au menținut natura și cultura valoroasă, turiștilor care caută și respectă această zonă, partenerilor care au pus fiecare bucățica lui de puzzle pe harta dezvoltării zonei și finanțatorilor care au crezut în noi.

Mai multe despre Colinele Transilvaniei pe www.colinele-transilvaniei.ro

Persoana de contact: Cristina-Ana Iliescu Manager Destinatie 0721 656 416


Lasă natura să îți spună povești și bucură-te de Colinele Transilvaniei!

Destinația Ecoturistică Colinele Transilvaniei include arii protejate de interes național și arii protejate ce fac parte din rețeaua europeană Natura 2000, cea mai mare rețea ecologică din lume, cu peste 25.000 de situri pe tot continentul, între care 531 pe teritoriul României – 7 dintre acestea în zona noastră.

Numărul mare de arii protejate face ca această zonă să fie a doua zonă ca mărime din ţară cu statut de protecție, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Însumează 267.438 ha și găzduiește peste 90.000 de locuitori, în 44 de comune, întinse pe 3 judeţe (Sibiu, Mureș și Brașov).

Transilvania, în special zona cuprinsă în Colinele Transilvaniei, este unică în Europa, cu un valoros patrimoniu natural şi cultural pe care trebuie să îl păstrăm împreună.

Dezvoltarea destinației de ecoturism Colinele Transilvaniei este finanțata prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinațiilor de Ecoturism din România”, un program comun al Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat și coordonată de Asociația de Ecoturism din România.


Mai mlte detalii:

376 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page