CRIȚ
Part of the Bunești commune, the village of Criț was formerly known as Kreuz (cross), which according to local tradition, refers to a large cross planted on a promontory, visible from a distance from the three neighboring villages - Criț, Cloașterf, and Meșendorf.
foto: Casa Kraus
Tot la Criţ acum peste 400 de ani, a fost adoptată prima lege şcolară rurală din Transilvania. „În trecut această amplasare necesita prezenţa unui paznic al cetăţii care să fi fost cizmar sau măcar un bun meşter. Aceasta pentru simplul fapt că drumul către biserică este abrupt şi pavat cu pietre rotunde de râu. Mergând să participe la slujba de duminică, multe femei îşi rupeau aici tocurile, care erau întărite pe vremuri cu potcoave de cai. Aşadar un cizmar era absolut necesar pentru a face reparaţiile cu pricina înainte de intrarea în biserică.
Vizitează
Biserica fortificată din Criț- Biserica sală clasicizată cu cor şi turn clopotniţă în partea de vest, a fost ridicată între 1810 şi 1813, după ce clădirea iniţială, amintită pentru prima dată în 1270, s-a prăbuşit. Nu se cunosc prea multe despre această primă construcţie. Se presupune totuşi că este reprezentată într-un desen de pe o strană din biserică, datată 1793. Interiorul adăposteşte altarul cu galerie pentru orgă, amvonul şi cristelniţa, unele dintre acestea fiind realizate odată cu înălţarea bisericii, iar altele în 1822.
In lunile de vară biserica este deschisă zilnic.
Cheile sunt la d-l Dietmar Depner
Telefon 0740 597 493
Grupurile de vizitatori sunt rugate să se anunțe în prealabil la d-l Depner.
Satul e capăt de etapă pe Terra Saxonum din Via Transilvanica.
Găsești recomandări de circuite de o zi pe profilul nostru de Wikiloc si Komoot.